O Drašnicama

Drašnice

Drašnice su malo mjesto na makarskoj rivijeri sa 330 stanovnika i idealno je za odmor u okružju starijeg ribarskog naselja oko luke i novijeg u smjeru Igrana. U blizini duge plaže nalazi se izvor vode ‘Izbitac’. Drašnice se prvi put spominju 1477. kao ‘Dračnica’.

U Drašnicama postoji nekoliko starijih crkava. Crkva Sv. Stipana na Koledniku, crkva Sv. Jurja iz 15. stoljeća pri moru sa mnoštvom kemnih spomenika. Crkva Sv. Roka kod izvora ‘Izbitac’ pri moru izgrađena je 1914. Istočno od starog sela nalazi se crkva Sv. Kate, a iznad crkva Sv. Nikole iz 18. stoljeća. U središtu starog gornjeg sela 1891. izgrađena je crkva sv. Jurja, koja je znatno oštećena u potresu 1962.

Spomenik palim borcima u Drugom svjestkom ratu nalazi se u središtu mjesta, a 1981. uz njega je otkriven mozaik slikara Joke Kneževića, posvećen ženama Biokova i njihovoj borbi tijekom Drugog svjetskog rata.

Makarska

Najveći grad Makarske rivijere sa više od 13 tisuća stanovnika, po kojem se zove cijelo Makarsko primorje od Gradca do Brela i cijela Rivijera. Makarska je dobitnik mnogobrojnih nagrada u turizmu za uređenje grada i okoliša, za kvalitetu i raznolikost ugostiteljskih i turističkih usluga. Makarska je grad koji živi od turizma i za turizam, grad mladosti, sporta i zabave. Kulturno ljeto program je raznolikih priredaba, koncerata, izložbi i atraktivnih Ribarskih noći koje privuku najveći broj turista i domaćina na makarsku rivu kao i Noć Kalelarge, te ljetni Karneval.

U Makarskoj možete pronaći brojne hotele , konobe, pivnicu, pizzerije, caffe-barove, slastičarnice i sve ostalo što je potrebno za miran i bezbrižan odmora na suncem okupanim obalama Mediterana. Turizam je u Makarskoj počeo davno, i prije izgradnje hotela ‘Osejava’ 1914. godine. 1923 godine osnovano je Društvo za uljepšavanje mjesta, prilagođavajući se zahtijevima inozemnih i domaćih posjetitelja.

Split

Split je drugi po veličini grad u Hrvatskoj i najveći urbani centar u Dalmaciji, s populacijom od 180 000. Priča o Splitu je stara već 17 stoljeća, a datira u vrijeme kada je rimski car Dioklecijan odlučio ostatak života provesti u palači koju je izgradio na poluotoku blizu velikog rimskog grada Salone.

Palača je polako postala grad, koji do danas privlači svojom bogatom tradicijom, slavnom prošlošću i ljepotom svoje prirodne i kulturne baštine. Dioklecijanova palača i cijeli povijesni centar Splita su na UNESCOVOM popisu svjetske baštine još od 1979., ne samo zbog izvanredno očuvane palače, nego i zbog toga što Palača i njezin grad i dalje žive punim životom. Svi povijesni slojevi antičkog Rima, od srednjeg vijeka do danas, su još vidljivi i živi!

Takva stratifikacija se zrcali u svakodnevnom životu Splita- lokalni stanovnici sjede u istim kafićima, restoranima, kupuju u istim dućanima kao i posjetitelji, ostavljajući im dojam da su dolaskom u Split postali dio grada i njegovog ritma.